22 January 2025
Omslag-Diabetes

Det finns två typer av diabetes; Typ 1 och Typ 2. Typ 2 har blivit väldigt vanlig bland medelålders, 40+ och kan pågå i åratal innan det hunnit diagnostiseras. Det har inte alltid med osunda vanor att göra, utan det kan drabba vem som helst! Men faktorer som övervikt och genetik spelar in, så ifall man har det i närmaste familjen ökar risken.

Jag tar ett exempel här. Då jag har följt och kunnat studera Mikaels lajvs, videos samt bilder under en längre period, har jag konstaterat att han med största sannolikhet lider av diabetes typ 2, men eftersom jag inte har hans blodvärden att titta på så kan jag inte säga det med 100% säkerthet.

Notera bilden och hur torrt det är runt munnen; tydliga tecken på en svampinfektion i huden runt munnen/ansiktet.

Det vore enkelt att åtgärda genom att ta ett blodprov för att se vad hans HbA1c värde ligger på. Det skall ligga mellan 24-42 för att ligga inom referensintervallet för att inte ha för högt blodsocker. Jag råder Mikael att snarast boka en läkartid till närmaste vårdcentral och göra en hälsoundersökning.

Det finns två värden man skall ha koll; på mmol/L som är korttidssocker och HbA1c som är långtidssockret. mmol/L är bra att kolla om man vet att man har diabetes och vill hålla koll på vad sockervärdet för närvarande ligger på. Det skall ligga på 4.5-6 mmol/L Fastande och 6-8 mmol/L om man inte är fastande. 8-10 mmol/L 30 minuter efter måltiden är fortfarande
godkänt. Om man vaknar på morgonen och har över +6 ska man börja oroa sig. Samma ifall det ligger +8 eller högre, någon timme efter måltid.

Tillbaka till subjektet Mikael. Jag har i hans beteende märkt av flera faktorer som pekar på att han lider av diabetes.

Tänker ta upp ett par punkter som gör att jag är (till 98%) säker på att han lider av diabetes.

Här kan ni se hobbitfötterna och ni kan se hur svullna och problematiska de är. Notera falanger på höger (även vänster) fot som har torr och hård hud och påtaglig ödem. Med lite diabetesmedicin, kanske även medicin för blodtrycket, så kan det hjälpa till att få ordning på dessa fötter och en medicinsk fotvårdare skulle behövas.

Hans humör som går upp och ner. Det märks på hans diet; i början brukar han vara lite purken, sen när han käkar brukar han efter en stund bli spralligare och humöret går upp, sedan kommer kraschen och han blir trött seg och släcker ner och tappar ofta fokus på det han gör. Maten han förtär är oftast rätt onyttig mikromat, glass och godis plus diverse drycker av olika karaktärer. Han dricker, till synes, väldigt ofta och han verkar ta onaturligt många tupplurar.

Sedan har jag hans fötter och andra områden på kroppen som tydligt visar på att han har problem med blodsockret, såsom ansiktet (se bilden ovan) som ser ut som att parmesan flagnar från det, samt hans ökade håravfall som är ett tydligt tecken på att han har diabetes. Det är vanligt förekommande vid diabetes om man inte hanterar och sköter det.

Detta är inte en frisk fot, och tydliga cirkulations problem och att foten inte mår bra. Risken är om han får ett sår eller annat så kommer det att ta lång tid att läka och han kan förlora den.

Sedan kan jag spekulera i att det är till dass han springer (för att kissa) då hans runkpapper på camen i tid och otid kommer fram i hans lives. Även det kan vara en klar indikation på diabetes.

Mikael hörs berätta i ett ljudklipp att han har 67 i blodvärde då han provade det hos sin far och att det var lite högt p.g.a. att han hade druckit Proviva som har en massa socker i sig, att det hade kanske legat på 65 annars. Det han beskriver är ren och skär diabetes. Läkarvård bör sökas genast för att inte få fysiologiska problem!

Beteendet och de fysiska symptomen ligger till grund för att rekommendera honom att kolla upp blodsockret och att få ordning på det, om det nu är det som är fel. Det skulle hjälpa honom avsevärt att kunna fokusera, få livskvalité och lite kraft och mera kämparglöd! Det är så enkelt att göra en lättare kostomställning och det finns riktigt bra mediciner idag, Metformin, Ozempic och andra bra läkemedel att tillgå för att hjälpa diabetiker att leva ett normalt liv.

Gäst skribent: //Leg. Dr. A. Enrunq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *